27 Sep 2008

My first HDR

Posted by Jonas

I sidste weekend var Michael og jeg på fototur ved Brabrand Sø hvor målet for mit vedkommende var at eksperimentere lidt med HDR billeder. Hvad er det så spørger du?

HDR står for High Dynamic Range, altså billeder hvor forskellen mellem de lyseste og mørkeste dele af billedet er stor.

Problemet med kameraer:
Problemet man tit oplever med billeder taget med stort set hvilket som helst kamera er en begrænsning i hvor mange detaljer der kan klemmes ind på et enkelt billede hvor motivets kontrast (forskellen mellem det lyseste og mørkeste) er for stor.

Hvad så hvis vi tager billedet over længere tid (højere lukkertid)? Dette resulterer desværre blot i at detaljerne og informationerne omkring de lyseste dele af billedet forsvinder helt (bliver kridhvidt), kaldet blown highlights.

Løsningen = HDR:
Nogle kameraer er selvfølgelig bedre end andre når det handler om at tage billeder af motiver med en stor dynamisk kontrast, men intet slår den metode jeg har eksperimenteret med hvor man tager en række billeder af samme motiv (typisk tre). Et billede med en korrekt/normal eksponering, et underbelyst og endelig et overbelyst, for at fange detaljer i hele lysspektret. Disse tre billeder analyseres og splejses så til et billede indeholdende alle detaljer fra det lyseste over normalen til det mørkeste.

Eksponering, var det et farligt udtryk, så se en forklaring på det her på dansk.

Selve “splejsningsprocessen” med at skabe det endelige HDR billede foregår med et specielt stykke software. Det mest basale og det letteste at gå til hedder Photomatix Pro (se linket for nogle gode eksempler på HDR billeder).

Nogle HDR billeder kan se meget surrealistiske eller kunstige ud fordi de indeholder informationer som vi mennesker end ikke kan opfange med det blotte øje. Et andet kendetegn ved HDR billeder er de ofte meget mættede farver. Enkelte billeder ligner noget der er tegnet eller malet og da slet ikke noget der stammer fra et kamera. Her er nogle eksempler på 35 fantastiske HDR billeder.

Tre af de meste spektakulære hapset fra smashingmagazine.com:

Selvom de enkelt-billeder man tager til genereringen af HDR billedet tages umiddelbart efter hinden (indenfor samme sekund) kan der let opstå såkaldt ghosting, altså striber i det færdige resultat pga. ting i bevægelse (grene der blæser i vinden, heste der gumler græs, fugle der flyver rundt på himlen, trafik, bølger i vand osv. Dette kan programmet også tage højde for. Jeg behøver vel ikke komme ind på hvorfor et fotostativ er en stor fordel til denne disciplin? 🙂

Programmet Photomatix Pro fra HDRsoft jeg nævner kan hentes i en prøveversion her eller købes for $99 her. Det kan klart anbefales hvis du selv vil prøve at eksperimentere med HDR billeder.

Tilbage til mit første forsøg på at tage nogle HDR billeder sidste weekend. Vedhæftet denne post er de bedste af de endelige HDR billeder jeg fik taget den lørdag ved Brabrand Sø. Mine favoritter er billede 7 og 2, på trods af hestene jo ikke står HELT ninja-stille desværre, hvilket kan du bedst lide? Smid endelig en kommentar.

Forresten, det kan blive bedre endnu:
Jeg gjorde dog den fejl at min under- og overeksponering ikke var sat tydeligt nok på kameraet, hvilket er grunden til at modlysbillederne med hestene ikke blev så gode som medlysbillederne af f.eks. Brabrand Kirke og villaerne. Glæder mig til at lege videre med HDR billeder, har en lille skummel plan om at næste gang bliver ud over Århus by fra teressen på arbejdsplads på 12. etage i aftentimerne :p

Foruden HDR billederne har jeg lagt lidt billeder fra fototuren på mit online fotogalleri kaldet Fototur turns rostævne, se selv resten af billederne for hvorfor det hedder sådan. Her ligger HDR billederne også i en lidt større opløsning end her på bloggen…

Links om emnet HDR:
How to create HDR Photos – HDR/Photomatix tutorial (hurtig lille gennemgang af programmet Photomatix til generering af HDR billeder)
HDR : High Dynamic Range explained so anyone can understand
FAQ hos HDRsoft.com omkring Photomatix Pro
HDR Tutorial – New and Improved for 2008 (ekstremt detaljeret vejledning i hele processen)

Categories: Interests | It | My Life

Subscribe to Comments

2 Responses to “My first HDR”

  1. Hej Jonas. Pæne billeder må jeg sige. Har selv rodet med HDR i et par år. Har prøvet Photomarix samt Dynamic-Photo-HDR. Èn ting kan jeg blot ikke finde ud af: De eksempler du bringer fra Smashingmagazine er jo ikke bare pæne grundet gode rå-optagelser, men har vel fået den flotte finish i et program. Har som nævnt prøvet begge ovennævnte programmer, uden tilnærmelsesvis at få andet end blot en forbedret virkelig. Har du hemmeligheden liggende et eller andet sted ?

     

    Søren Bot

Leave a Reply

Message: