6 May 2012

System Center 2012 – og et tilbageblik på MMS 2012

Posted by Jonas

Medio april var jeg så heldig at komme med mit arbejde til Microsoft Management Summit 2012 i Las Vegas. MMS har sjovt nok fokus på management af større IT systemer. På dette års konference var fokus på udgivelsen af System Center 2012 produktsuiten.

Jeg vil her forsøge at give et lille indblik i SC 2012 suiten samt et tilbageblik på de sessioner jeg synes jeg fik mest ud af på konferencen. Ingen billeder i denne omgang, bare en masse kloge ord og links til at blive endnu klogere på SC 2012 og hvad der skete under MMS 2012 🙂

System Center 2012 suiten

Det helt store var naturligvis frigivelsen af System Center 2012 produktet. Hvis I ikke kender SC 2012 vil jeg her forsøge at give et lille overblik over de 7 komponenter, med fokus på nyhederne:

 1. Orchestrator
 2. Virtual Machine Manager
 3. App Contorller
 4. Operations Manager
 5. Configuration Manager (herunder Endpoint Protection)
 6. Service Manager
 7. Data Protection Manager

Fælles for hele pakken er at der findes en Unified Installer som tager sig af pre-requisites og installerer tingene i den rigtige rækkefølge – den er dog ikke beregnet til produktionsmiljøer, men mest til POC, labs og test-miljøer. (Ja undrer også mig, men det sagde manden bag den på en session jeg var til FI-B330 – Unified Installer). Unified Installer skal ses som en wrapper der kører setup for de enkelte produkter silent.

Et par andre fælles punkter for SC 2012 produkterne:

 • Ensartet UI gennem de forskellige produkter. Ribbon som vi kender det fra Office pakken.
 • Support for de samme versioner af SQL server.
 • Kan installeres på Windows Server 2008 R2 uden man skal hente en bunke opdateringer først.
 • Support for installation på virtuelle maskiner.
 • Forbedret support for PowerShell (dog stadig først fuld support ”senere på året” til SCCM).
 • Forbedret rolle-baseret adgangs-system (RBAC – Role-Based Access Control) som vi kender det fra Exchange Server 2010.

1. Orchestrator (SCO)

System Center Orchestrator er tidligere kendt som Opalis – et firma MS købte tilbage i slutningen af 2009.

System Center Orchestrator kan ses som limen der binder produkterne i System Center suiten sammen. SCO handler I bund og grund om automatisering af arbejdsgange. Man kan med SCO automatisere arbejdsgange og de steps der måtte være i en såkaldt runbook.

Et eksempel kunne være en fejl i SCOM der normalt involverer en række arbejdsgange på forskellige servere. Her kan man via SCOM initiere en runbook som løser problemet. Runbooks kan sættes op til at køre hvis en speciel event opstår på en server, eller f.eks. hvis en bruger ønsker noget via Service Manager.

Et par andre eksempel på en runbook kunne være:

 • Tilføjelse af ekstra virtuel HDD til en VM.
 • Maintenance tasks i forbindelse med en node i et NLB – altså korrekt draining -> opdatering med Windows Updates -> genstart.
 • Monitorering af mappe efter forskellige filtyper. Hvis en bestemt filtype oprettes i den og den mappe skal der skrives til event loggen og filen skal herefter slettes.

SCO kan være med til at standardisere arbejdsgange og sørge for de altid bliver udført i korrekt rækkefølge efter best practices og at der ikke glemmes noget.

SCO består af fire komponenter:

 1. Management Server
 2. Runbook Server
 3. Orchestrator konsol og web service
 4. Runbook Designer (design af arbejdsprocesser)

SCO snakker sammen med de øvrige produkter via såkaldte Integration Packs (.oip filer). Disse packs skal registreres med management serveren og importeres via SCO Deployment manager konsollen (en del af management serveren). Der findes også Integration Packs til 3-parts programmer så som HP Operations Manager, HP Service Manager, IBM Tivoli, VMware vSphere mfl.

Integration Packs for System Center 2012 – Orchestrator
http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh295851.aspx

SCO Saturday – part 1 What is System Center Orchestrator?
http://blogs.technet.com/b/andrew/archive/2011/06/25/sco-saturday-part-1-what-is-system-center-orchestrator.aspx

Technical Documentation Download for System Center 2012 – Orchestrator
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=29258

2. Virtual Machine Manager (SCVMM)

VMM 2012 er selv blevet cluster-aware, så nu kan den installeres i et R2 failover cluster = mulighed for failover og dermed forbedret tilgængelighed.

Nyt i VMM 2012 er muligheden for at styre andre hypervisorer – nemlig VMware ESXi og Citrix XenServer.

Dynamic Optimization er MS’ svar på VMware’s DRS (Dynamic Resource Scheduler). En dynamisk ressource allokering hvor loaded fra VM’er i et custer automatisk bliver fordelt løbende. VMM flytter altså automatisk rundt på VM’erne indenfor samme cluster (via Live Migration) for at udjævne belastningen på cluster-noderne.

En anden feature introduceret i VMM 2012 er muligheden for at slukke hosts når loadet på VM’er bliver lavt (f.eks. i forbindelse med weekender), derved kan der spares strøm. Funktionen har eksisteret noget tid konkurrenterne fra VMware hvor den hedder VMware Distributed Power Management. Denne feature hedder i VMM Power Optimization og arbejder tæt sammen med Dynamic Optimization. Dynamic Optimization sættes naturligvis op til kun at køre i visse tidsrum og man kan ligeledes skrue på hvor ”aggressivt” det skal være.

Fed video fra konkurrenterne hos VMware omkring deres version af Power Optimization, nemlig Distributed Power Management:
VMware Distributed Power Mgmt (DPM)
http://www.youtube.com/watch?v=7CbRS0GGuNc

Der findes et nyt begreb I VMM 2012 skaldet Service Templates. Her er tale om logisk gruppering af VM’er. F.eks. en DC’er, en SQL server samt noget 3 som har afhængigheder af hinanden og gerne skal håndteres som en enhed. Service Templates kan bruges til at automatisere multi-tier applikationer på tværs af flere servere. Man kan provisionere applikationer via installationsfiler, scripts. Web-applikationer kan installeres via WebDeploy, Virtuelle applikationer gennem Server App-V pakker og database applikationer gennem SQL DAC (Data-Tier Applications).

Man kan via templates f.eks. styre roller og features på Windows Server 2008 R2, således vil web-servere ALTID blive installeret på samme måde – og holdes opdateres jf. templaten, hvis der senere skulle blive behov for at tilføje eller fjerne en role service inde i maven på samelige web-servere, det kunne være IIS 6 Management Compatibility eller lignende.

Bare metal Hyper-V provisioning: Mulighed for at køre en helt ny server op som Hyper-V host via templates uden at skulle konfigurere en masse ting på serveren først. Benytter iLO, DRAC og SMASH til at konfigurere hosten før OS’et bliver lagt på.

VMM 2012 gør det lettere at lave Hyper-V clustering. Alt kan laves fra VMM 2012 management konsollen.

VMM 2012 tilbyder også Update Management til automatisering af host patching

High-Availability Enhancements in VMM 2012
http://blogs.technet.com/b/scvmm/archive/2011/06/28/high-availability-enhancements-in-vmm-2012.aspx

3. App Controller (SCAC)

App Controller stiller en (Silverlight baseret) webportal til rådighed hvor brugere med de rigtige rettigheder via self-service kan igangsætte provisionering af forskellige applikationer og efterfølgende styre dem. Man kan både tilgå applikationer i ens private sky, men også applikationer hos Microsoft Azure gennem de subscriptions man måtte have der. AC giver mulighed for at systemejere kan styre de VM’er der kører applikationerne gennem en self-service portal.

Da AC gør brug af VMM PowerShell cmdlets kræver det at VMM 2012 konsollen er installeret på samme server som AC. AC kan godt snakke sammen med flere VMM servere på samme tid.

Via RBAC vises der kun de menupunkter som brugeren har adgang til.

Manage VM’s and Services across Private Clouds and Windows Azure with System Center App Controller (af Stephen Baron – video fra TechDays Belgium 2012)
http://technet.microsoft.com/en-us/edge/video/tdbe12-manage-vms-services-private-cloud-windows-azure-system-center-app-controller

4. Operations Manager (SCOM/OpsMgr)

Monitorering af performance, services, netværksenheder (langt mere dybdegående i 2012 versionen), klienter, servere og applikationer. Med MS’ køb af AVIcode og efterfølgende integration ind i SCOM er der nu i 2012 versionen mulighed for at monitorere JEE og .NET applikationer, altså på et dybere niveau end tidligere.

Det er blevet lettere at lave HA på ens SCOM miljø. Væk er Root Management Server begrebet. Man kan nu sætte flere servere til at være en del af en management server pool.

Der er kommet en ny web-baseret konsol baseret på MS Silverlight.

Her en god artikelserie i (indtil videre) 6 dele omkring SCOM 2012, med fokus på nye ting.
Introduction to System Center Operations Manager 2012 (af Scott D. Lowe)
http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/Introduction-System-Center-Operations-Manager-2012-Part1.html

5. Configuration Manager (herunder Endpoint Protection) (SCCM/ConfigMgr, tidligere versioner kaldet SMS)

Moderproduktet i SC 2012. Kan en helt masse ting i relation til deployering, styring og rapportering af operativ systemer (både servere og klienter), applikationer og mobile enheder. Forefront Endpoint Protection (tidligere Forefront Client Security) er nu en del af SCCM 2012 konsollen.

Har man licens til at bruge SCCM med en klient inkluderer denne brugen af Endpoint Protection gennem Core Client Access License – også kaldet Core CAL.

Nyt i 2012 versionen er blandt andet en forbedret og simplificeret GUI samt bedre søgning. Mange tidligere komplekse opgaver kan nu håndteres direkte i GUI’en. Der er mulighed for at afgrænse hvad de forskellige administratorer og brugere af SCCM 2012 har tilgang til vha. RBAC.

System Center 2012 Configuration Manager Survival Guide (en-US)
http://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/7075.system-center-2012-configuration-manager-survival-guide-en-us.aspx

6. Service Manager (SCSM)

Dette er Microsofts bud på en service desk. Det kan bruges som et standard service desk program med tracking af sager, man kan knytte det til SLA’er for at se om disse overholdes. SM kan igangsætte en runbook gennem SCO som løser gængse problemer.

SM kan sættes op til at integrere med AD, Exchange, Lync og de øvrige System Center produkter gennem connectors. Man har således med SM det store forkromede og centrale overblik over f.eks. brugerkonti eller computere.

SM har fokus på IT as a Service (ITaaS), herunder reducerede omkostninger, forbedret og hurtigere service.

SM kan benyttes i forbindelse med workflows hvor en overordnet skal godkende noget, f.eks. hvis en bruger ønsker noget software der er begrænsede antal licenser til, godkendes ønsket kan SM snakke sammen med SCCM og installation af applikationen kan igangsættes på brugerens primære computer.

SM gør brug af en self-service portal (MS Silverlight) overfor brugeren. Her er de forskellige services brugeren kan ønske stillet til rådighed.

SM 2012 erstatter SM 2010, som tidligere var et selvstændigt produkt.

20 Minute SCSM Overview Demo
http://www.savilltech.com/videos/SCSMDemo/scsm2010demo.wmv

7. Data Protection Manager (DPM)

Backup-programmet fra Microsoft. Nyt I 2010 og 2012 versionerne er mulighed for management og monitorering af flere DPM servere gennem central management konsol, nemlig via SCOM.

Kategorisering af alerts, SLA baseret alerting kun når en SLA ikke overholdes. Mulighed for Item Level Restore (ILR) – altså restore filer og mapper ud fra en VM.

DPM 2012 – Part 1: Installation and Console
DPM 2012 – Part 2: Role Based Access and scoped console
DPM 2012 – Part 3: Other improvements
DPM 2012 – Part 4: Certificate based authentication
http://4sysops.com/archives/series/dpm-2012/

DPM 2012 – Centralized Management : Introducing the Central Console UI
http://blogs.technet.com/b/dpm/archive/2011/09/01/dpm-2012-centralized-management-introducing-the-central-console-ui.aspx (relateret til CTP2 – så en lidt ældre artikel/video)

Keynotes

http://www.mms-2012.com/keynotes / http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/new.aspx

Der var to keynotes på MMS 2012:

 1. Microsoft Private Cloud. Built for the Future. Ready Now.
 2. A World of Connected Devices

Blev begge afholdt af Brad Anderson, han er Corporate Vice President for Management & Security Division

I Microsoft Private Cloud. Built for the Future. Ready Now var der fokus på launch af SC 2012.

Brad annoncerede officielt, at SC 2012 nu var færdigt (på trods af det var blevet frigivet som RTM ugen før?!). Det blev også annonceret at Windows Server ”8” officielt kommer til at hedde Windows Server 2012. Det skulle blive frigivet senere på året.

Der blev talt om pooled recources (de underlæggende hardwareressourcer) og self-service, man tænker mere på ”services” frem for servere og hardware. SC 2012 produkterne skulle være mere simple at bruge. Over 100.000 servere på verdensplan har været en del af TAP programmet på SC2012.

Der blev vist en demo af provisionering af “bare metal” via VMM 2012, altså hvordan servere let kan provisioneres uden egentlig konfiguration af den fysiske server.

Der blev også talt om en ny feature i Windows Server 2012 kaldet ”Shared Nothing Live Migration” – hvor man mellem to Hyper-V maskiner der IKKE deler storage laver en live migration (af kørende VM), alt via software og ethernet.

A World of Connected Devices fokuserede på alle de enheder brugerne har I dag. Hvor medarbejdere tidligere havde 1, måske 2 enheder har de i dag helt op mod 4-5 enheder som alle er koblet på nettet og mange af disse benyttes (eller ville gerne) benyttes til at gøre brug af services som virksomheden stiller til rådighed.

Device Management er blevet svære og svære da flere medarbejdere tager egne enheder med på arbejdet (BYOD, Bring Your Own Device). Næste skridt ville være den ”intelligente infrastruktur”, hvor virksomheden ikke altid har fuld kontrol over enhederne, som man ellers tidligere har haft, men tilbyder virtuelle services stillet til rådighed gennem VDI og RDS til disse enheder.

Der var også fokus på brugeren i stedet for enhederne – således settings og personalisering osv. er ens på alle enheder.

En sjov statistik omkring dette BYOD:

 • 34% of employers say they allow employees to access business applications on personal devices.
 • 69% of employees report they use personal devices (not provided by corporate IT) to get their work done.

Interessante sessioner (set fra mit synspunkt)

* CD-B102 State of the union

Jeg var til en session kaldet ”State of the Union” omkring SCCM, med fokus på hvad der var sket siden sidste MMS og hvad der kommer til at ske frem til næste MMS (som for i øvrigt bliver i New Orleans i 2013)

Dette var mest af alt et ”klap os selv på skulderen” oplæg hvor MS fortalte om hvor stor en indsats der var lagt i SC 2012 produkterne.. Der var live demo hvor forskellige opgaver skulle udføres i SCCM 2007 og 2012 versionerne på samme tid – de 5 udvalgte opgaver var naturligvis langt lettere og hurtigere at udføre på den nye udgave. Der blev også tid til at takke de mange System Center Configuration Manager MVP’s (Most Valuable Professional), typisk IT-professionelle med blogs om SCCM og har stor velvillighed og passion for at svare på spørgsmål på diverse Microsoft fora. Én af de personer på top 10 listen var en dansker lagde jeg mærke til.

Andre punkter der er værd at tage med:

 • SCCM 2012 er tilgængelig på mange sprog allerede på releasedagen – tidligere har man skullet vente 30-60-90 dage for support på selv de store sprog.
 • PowerShell support kommer først ”senere på året”

* SV-IL307 What’s New in Windows PowerShell 3.0

Lab-baseret øvelser med nye features I PowerShell 3.0. Masse af fede nye ting!

* SV-B315 Managing Group Policy Using PowerShell

Den bedste session jeg var til. MVP Darren Mar-Elia (a.k.a. the “GPOGUY”) (http://www.gpoguy.com/) viste mulighederne for at styre GPO’er gennem PowerShell – både egne byggede hjælpeværktøjer samt hvad der er indbygget i Windows Server. Kan helt klart anbefale at se denne session på Digital MMS!

* SV-B406 PowerShell Remoting in Depth

Var mest af alt til denne session for at opleve Don Jones live – PowerShell MVP og min favorit guru på området.. Rigtig dygtig underviser! Gennemgang af de bagvedlæggende teknikker der bruges i forbindelse med PowerShell remoting. WS-MAN, WinRM, styring af disse settings via GPO’er. Tips og tricks til troubleshooting heraf. PowerShell v3 kommer ikke til Windows XP!

Store ændringer i Microsoft Certificeringer

Måske ikke en MMS 2012 ting, men værd at nævne..

Hvis man går op I Microsoft certificeringer er der lige før MMS 2012 blevet rodet godt rundt i posen mht. Microsofts certificeringer.. Kort fortalt er MCTS og MCITP titlerne på vej ud. Tilbage er MCSE og MCSA forkortelserne – de betyder dog ikke længere det de gjorde i 2003 regi.. SE står for Solutions Expert og SA står for Solutions Associate, hvor Expert > Associate.

 • En nuværende MCITP Server Administrator (på 2008) er automatisk MCSA: Windows Server 2008 nu.
 • Tager man yderligere 2 System Center certificeringer er man MCSE: Private Cloud.
 • MCSA er et krav for at blive MCSE!
 • MCITP – Enterprise Administrator (EA) er stadig den ypperste Server 2008 certificering.

Læs mere om de nye tiltag og den forvirring det har skabt på disse links:
Understanding the New MCSE Certifications from Microsoft (af Ed Liberman)
http://www.trainsignal.com/blog/understanding-the-new-mcse-certifications-from-microsoft

The MCSE is Back! (af Ed Liberman)
http://www.trainsignal.com/blog/new-mcse-certification-2012

MCSE Certification: 5 Ways Microsoft Succeeded in Bringing Back MCSE (af Gary Eimerman)
http://www.trainsignal.com/blog/mcse-succeeds-5-ways

MCSE Certification: 5 Ways Microsoft Screwed Up Bringing Back MCSE (af Gary Eimerman)
http://www.trainsignal.com/blog/new-mcse-screwed-up-5-ways

Et par videoer omkring disse ændringer:
Changes to the Microsoft Certification program interview
http://channel9.msdn.com/posts/Changes-to-the-Microsoft-Certification-program-interview?format=html5

Edge Show 21 – MCSE Reinvented
http://channel9.msdn.com/Shows/Edge/Edge-Show-21-MCSE-Reinvented-and-Windows-Powershell-Web-Access (første 5½ minut)

Video fra sessionerne

På Digital MMS kan man se videoer samt downloade slidedecks fra de forskellige sessioner, så vidt jeg kan se er samtlige videoer kommet nu.
Alle kan oprette en bruger – arkivet findes her: http://www.mms-2012.com/digitalmms

Ønsker man at downloade sessionerne som .wmv (og dermed få mulighed for at styre hastigheden på playback) – benyt denne URL og skift sessions-id’et ud.
http://cdn.tri-digital.com/MMS/video/CD-B207.wmv
F.eks. /MMS/video/SV-B315.wmv

Session List: http://www.mms-2012.com/p/mms2012/resources/MMS2012-SessionListing.pdf
Schedule Planner: http://www.mms-2012.com/p/mms2012/resources/MMS2012-SchedulePlanner.pdf
Direct links to the MMS 2012 sessions: http://myitforum.com/myitforumwp/2012/04/24/direct-links-to-the-mms-2012-sessions/

Microsoft Jump Start – Private Cloud

Bag den lille overskrift gemmer sig et gratis online kursus fra Microsoft (har fundet sted) – de forskellige sessioner fra dette kan downloades og ses on-demand (.wmv eller .mp4). Kurset handler om System Center 2012 med fokus på Private Cloud begrebet. De introducerer og gennemgår de 7 applikationer i SC 2012.

Private Cloud Jump Start
http://technet.microsoft.com/en-us/edge/private-cloud-jump-start-01-introduction-to-the-microsoft-private-cloud-with-system-center-2012

Jeg vil forsøge om jeg inden sommerferien kan gå alle 9 moduler igennem..
Har besluttet at lave fyldige noter til de enkelte videoer og smide dem på bloggen – sikkert på engelsk..

Der findes også tidligere Jump Start ”kurser” omkring virtualisering, Office 365, Cloud 101 og senest Lync Server 2010 Deploying og Designing.

Virtualization Jump Start
http://technet.microsoft.com/en-us/edge/virtualization-jump-start-01-virtualization-overview

Cloud 101 Jump Start
http://technet.microsoft.com/en-us/edge/cloud-101-jump-start-01-understanding-the-cloud-movement

Office 365 Jump Start
http://technet.microsoft.com/en-us/edge/office-365-jump-start-01-microsoft-office-365-overview-for-it-pros

Deploying Lync Jump Start Video Series
http://blogs.technet.com/b/nexthop/archive/2012/04/27/deploying-lync-jump-start-series.aspx

Planning and Designing a Microsoft Lync Server 2010 Solution Jump Start
http://blogs.technet.com/b/nexthop/archive/2012/05/04/planning-and-designing-a-microsoft-lync-server-2010-solution-jump-start.aspx

Niveauet af det jeg indtil videre har set af de øvrige Jump Start kurser er rigtigt højt.. Flot af Microsoft at gøre disse kurser gratis, specielt når man ser på hvad et normalt MS kursus koster hos f.eks. Microworld, TI eller lignende!

Microsoft Virtual Academy

Kender man ikke MVA er det bestemt også et kig værd!
http://www.microsoftvirtualacademy.com/GetStarted.aspx

Her er online-minikurser omkring alle mulige produkter fra MS, blandt andet en masse nye omkring Private Cloud (SC 2012). Der er videoer og ” Self Assessment Tests” for at se om man har fattet det :). Man scorer point ved gennemførsel af de forskellige kurser.

Las Vegas – udenfor MMS 2012

Hvis jeg ellers kan tage mig sammen kommer der også en blogpost om de ting der foregik udenfor konferencen i Vegas, med blandt andet en helikopter-tur i Grand Canyon, en tur på skydebane med nogle vanvittige våben og ligeså vanvittige rutsjebaner på toppen af Stratosphere Tower!

Categories: It | My Life

Leave a Reply

Message: